Po celé léto OUTLET zboží za fantastické ceny!

Brněnské vokruch vokolo Štatlu aneb 100 kiláků za den

Brněnské vokruch vokolo štatlu patří mezi legendární dálkové pochody, který si drží už 25 letou tradici. Závod pořádá Česká tábornická unie a tábornický klub Korýši. Široká veřejnost může tento závod znát také jako brněnská výškovnice. Závodu jsme se zúčastnili celkem 2x a pokaždé jsme se umístili na prvních příčkách. Poprvé jsme vyzkoušeli tzv. indiánský běh, po druhé čistě pěší variantu po každé na vzdálenost 100 km. Níže ti popíšeme několik doporučení a představíme ti samotný závod, který probíhá v tradičním termínu na přelomu května a června. 

Start a cíl

Začátek a konec závodu je vždy na stejném místě. V posledních letech to bývali buď Modřice a nebo Střelice. Po každých 10 letech se směr závodu otáčí buď po směru nebo proti směru hodinových ručiček. Jih Brna je hodně rovinatý, plný polních cest, kde se před sluníčkem rozhodně moc neschováš. Sever Brna je naopak velmi členitý, lesnatý a kopcovitý.

Individuálně i jako skupina

Do závodu můžeš startovat individuálně a nebo ve skupině. Individuální start je určený zejména běžcům, kteří jsou schopni trať uběhnout za velmi krátkou dobu a i z toho důvodu budeš startovat v pátek ve večerních hodinách někdy mezi 21:00 a 23:00. Pokud chceš mít podporu týmu, doporučujeme vytvořit si kolem sebe skupinku dvou až pěti lidí, abyste se vzájemně dokázali po celou dobu závodu podporovat. Z naší zkušenosti však víme, že skupinka se po určité ujité (uběhnuté) vzdálenosti začne trhat a postupně se začnou vytvářet jiné skupinky a dvojice s lidmi, které neznáš. Ale o tom tento závod je. Během něho se dáš do řeči a vtipu s tolika stejně do závodu zapálenými lidmi jako jsi ty a v tomto okamžiku tě závod  začne skutečně bavit.

Na výběr tři tratě podle náročnosti

Podle tvé fyzické zdatnosti můžeš do závodu odstartovat na tři podobné okruhy, které se liší nejen vzdáleností, ale i svou náročností. Delší tratě totiž v sobě zahrnují i podstatně více vrcholů kolem Brna. Je však dobré nepřecenit své síly, protože tak či tak budeš mít na splnění závodu vždy 24 hodin. Ti, kteří závod v tomto čase úspěšně dokončí, se mohou pyšnit odznakem "Pokořitel Brna".

  • 100 km (Stovka)
  • 104 km (Rh+)
  • 116 km (Rh++)

Průběh závodu

Před závodem vyfasujete na místě startu závodní číslo, mapu a další prerekvizity. Doporučujeme být na místě o hodinu dopředu. Kromě dokumentů se bude kontrolovat i povinná výbava, která obsahuje zejména reflexní prvky a čelovku. Během závodu pak na tebe budou čekat průchozí checkpointy, kterými musíš projít. Na těchto checkpointech obdržíš průchozí razítko do svých papírových podkladů. Můžeš se zde zpravidla občerstvit nebo doplnit zásoby do svého batohu. Takových chekpointů tě čeká během závodu zhruba šest, přičemž jeden nebo dva další jsou tajné, aby se zamezilo jakémukoliv podvádění. Závod se psychicky hodně láme na 50. kilometru. Důvodem je již zpravidla ranní rozbřesk, který spousta účastníků využívá k ukončení závodu a nasednutí na nebližší vlak nebo MHD. To však doufáme nebude nikdy tvůj případ. Nyní máš za sebou půlku závodu absolvovanou v noci a už můžeš psychologicky jenom odpočítávat další kilometry do cílové stovky a navíc tě čeká už příjemná denní část závodu. Síly však ubývají a s každým dalším kopcem je to horší a horší. Další psychologický moment přichází na 90. kilometru, kdy ti zbývá už jen posledních 10 kilometrů k dokončení okruhu kolem Brna. Tady se musíš kousnout a vydržet až do konce i přes všechnu tu únavu a bolest. V cíli tě navíc čeká úžasný guláš, pivko a jiné dobroty, což jsou další motivace, které by ti mohly pomoci závod úspěšně dokončit.

Co s sebou

Doporučujeme ti sledovat počasí, které bude v době závodu panovat. Jedná se o klíčový ukazatel. Doporučujeme ti však být co nejlehčí. Lehký běžecký batoh s hydratací, aby jsi nemusel neustále sundávat batoh ze zad. Do batohu si kromě vody sbal nějakou energetickou tyčinku nebo sušenky. Mohlo by se ti hodit mít s sebou i magnézium kvůli křečím. Co rozhodně doporučujeme je lékařská vazelína mezi nohy a ti co znají dálkové běhy, tak určitě potvrdí i nutnost přelepit si bradavky, protože odřené bradavky od trika jsou fakt peklo!

Super jsou lehké běžecké boty a nikoliv těžké pohorky (a je jedno zda běžíš nebo jdeš). Vhod se hodí náhradní ponožky. Pokud nemá být vyložené kosa, budou ti stačit pouze kraťasy a krátké tričko. Přes noc pak mít s sebou buď dlouhé tričko a nebo lehkou bundu. Mírný déšť ti nevadí, je naopak hodně osvěžující a v další části dne bez problému uschneš. Pokud by mělo doslova pršet během závodu, doporučujeme Gora-tex boty a nepromokavou lehkou bundu.

Tak teda hodně zdaru všem dalším účastníkům!

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz